logo

Filantropia Sighişoara

logo

Filantropia Sighişoara

Hramul Centrului de Zi „Sfântul Ierarh Nectarie”

De fiecare dată când se apropie ziua de 9 Noiembrie, suntem cuprinşi de emoţii sincere, deoarece ne aflăm din nou înaintea unui mari sărbători închinate celui drag sufletului nostru, Sfântul Ierarh Nectarie, tămăduitorul, taumaturgul. Oameni fiind, având raţiune şi sentimente, pentru noi ziua de naştere este un moment imporatnt. Ne pregătim casa, ne înoim garderoba, trimitem sms-uri persoanelor dragi pentru a fi prezente la petrecerea noastră, plus alte pregătiri care să fie pe placul celor dragi. Astfel şi beneficiarii Centrului de zi şi nu numai, aşteaptă sărbătoarea aceasta a Sfântului Nectarie, ca o zi importantă deoarece, rugat fiind de noi Sfântul Nectarie îşi revarsă harul său peste toţi cei care cu credinţă curată şi neîndoielnică îi cer ajutorul.
Trăim într-o societate care ne oferă diverse modele de urmat. Unele mai bune, altele fără nici un orizont. Dar avem totuşi o alternativă pentru a ne găsi pacea şi „busola”, pe această “mare învolburată”. Da, sunt sfinţii, prietenii lui Dumnezeu. Ei ne oferă o siguranţă a faptului că nu suntem singuri că nu suntem abandonaţi şi totodată atunci când cădem sub povara încercărilor, a bolilor, a neputinţelor, dar având credinţa şi nădejdea în ajutorul sfinţilor, o să fim miluiţi. Ştiu că omul contemporan vrea semne, vrea ceva palpabil, dar experienţa comuniunii, prezenţei lui Dumnezeu se trăieşte de fiecare om în parte, iar rezultatele sunt după măsura talantului credinţei noastre. Mai jos vă aştern câteva date cronologice din viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Nectarie.
Sfântul Ierarh Nectarie s-a născut în orăşelul Silivria din Tracia, de pe actualul teritoriu al Turciei, la 1 octombrie 1846, fiind crescut, într-o familie cu 6 fraţi, părinţii oferindu-le o profundă învăţătură creştină ortodoxă. La vârsta de 14 ani se îndreaptă către Constantinopol, unde munceşte din greu pentru a-şi asigura bucata de pâine. Singura lui mângâiere, după orele istovitoare de muncă, era Sfânta Biserică. Remarcat de către conducătorii Şcolii Metocului Sfântului Mormânt, este angajat ca pedagog şi învăţător la această şcoală. Tot ca învăţător, începând de la vârsta de 20 de ani, îl aflăm şi în insula Hios. La 27 de ani îşi urmează glasul conştiinţei şi, din dragoste pentru Hristos, devine monah la Mănăstirea Nea Moni, de pe această insulă. Ajutat de Dumnezeu printr-un om bogat, care era cucerit de viaţa sfântă dusă de către Părintele Nectarie, el îşi împlineşte visul de a învăţa şi termina liceul în 1881. Cu binecuvântarea Patriarhului Alexandriei, urmează Facultatea de Teologie din Athena. Reîntors în Alexandra Egiptului, este numit predicator principal al Patriarhiei. În această perioadă, Sfântul Nectarie tipăreşte mai multe cărţi de răspândire a dreptei credinţe. Trece prin toate treptele ierarhice, fiind hirotonit (15 ianuarie 1889) episcop si numit Mitropolit de Pentapolis. În anul 1890, din pricina unor neînţelegeri, este trimis în Grecia. Înjosit şi trecut cu vederea multă vreme, ajunge în cele din urmă director al Seminarului Teologic Ortodox Rizareion. În afară de formarea tinerilor seminarişti, s-a ocupat şi de creşterea duhovnicească şi închegarea unei strânse comuniuni între cei care îi erau ucenici. Renunţă la funcţia de conducător al Seminarului Teologic după ce consideră că şi-a îndeplinit datoria şi întemeiază împreună cu un grup de ucenice Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina. După trecerea sa la cele veşnice, în 1920, printr-o întâmplare minunată, trupul său este descoperit neputrezit care revărsa în jurui miros de mir. Canonizarea sa a avut loc in 1961, fiind serbat pe 9 noiembrie.
Despre minunile săvârşite de Sfântul Nectarie în zilele noastre - mai ales vindecări de cancer şi alte boli grave, ce se săvârşesc la Sfintele sale Moaşte, ori cu untdelemn de la candela sa s-au scris nenumărate cărţi în Grecia, care în parte au fost traduse şi în România.
Adevărul dumnezeiesc trăit, relatat, împărtăşit prin sfinţi, nu e făcut să treacă neobservat, să fie ţinut în umbră, el trebuie să lucreze ca un reper puternic să iradieze asupra celor din prejmă. Astfel ziua de 9 noiembrie pentru noi, pentru sighişorenii este deosebită deoarece este Hramul Fundatiei Centrului Creştin Social Medical de Zi, care are ca ocrotitor şi purtător de grijă pe marele Ierarh. În cadrul Centrului de Zi se află un Sfânt Altar de unde neîncetat se înalţă rugăciuni către Dumnezeu pentru oamenii nevoiaşi, vârstnici şi bolnavi care-şi pun nădejdea în mijlocirea către Dumnezeu a Sfântului Nectarie. Minuni se săvârşesc şi aici prin mila sfântului, pentru că se oferă hrană, asistenţă medicală, asistenţă socială şi religioasă, recuperare şi igienizare, zilnic, în cadrul Centrului. Este o minune în contextul acestor vremuri, pentru că iubirea Hristică nu funcţionează decât dacă e împărtăşită tuturor.
Centrul de Zi este o binecuvântare a lui Dumnezeu pentru mulţi oameni nevoiaşi din Sighişoara şi împrejurimi care-şi găsesc ocrotire şi alinare prin serviciile de elită oferite în spaţiul lui şi nu numai. Pe această cale dorim tuturor colaboratorilor şi binefăcatorilor aşezământului nostru mulţumiri, multă sănătate şi împliniri duhovniceşti.

Pr. asistent social,
Avram Florin

© Copyright Fundaţia – Centrul Creştin Social Medical de Zi

FUNDAŢIA CENTRUL CREŞTIN SOCIAL MEDICAL DE ZI SIGHIŞOARA

str. Târnavei nr. 45, loc. Sighişoara, jud. Mureş

CIF 25093722

RO50RNCB0191107608640001

BCR Sighişoara